Vastgotaspets

Schapendrijven

Schapendrijven met een Västgötaspets.

De Västgötaspets is bij de FCI ingedeeld in groep 5 Spits- en oertypes.

Sectie 3 Noorse Waakhonden en Herders.

En gebruik; Hoedende Heeler.

Het zijn dan ook echte koeiendrijvers, en heel geschikt om schapen mee te drijven.

Naar mijn mening is het juist omdat ze van nature heelers (hakken bijters) zijn, dat ze daarom ook zacht in de bek moeten zijn. Want ook bij een koe mogen ze wel nippen (zachtjes in de hak stoten) maar niet hard bijten. Want ook een koe is gevoelig. En een drijver die het vee beschadigd is waardeloos.

Mijn Västgötaspetsen lopen ook gewoon tussen de schapen en koeien en eenden in, deze weten ook heel goed wanneer de honden moeten werken of gewoon rustig tussen ze lopen.

Om te kunnen werken met je Västgötaspets bij een kudde behoor je een team te vormen. Je moet kunnen accepteren dat hun een betere beslissing kunnen nemen. Het kunnen vertrouwen van je hond, is het mooiste wat er is. Het moet echt een samenwerking tussen handler, hond en schaap/ koe zijn. Respect voor elkaar maar geen angst.

 

Ivan en Ettan aan het werk met de kudde.

Het grootste gedeelte van de dag betekent dit alleen opletten. Alleen als het nodig is wordt er gewerkt. De schapen en koeien moeten met een volle maag weer aan het einde van de middag rustig terug naar de kooi. En dit lukt alleen als de honden ook rustig zijn en niet de hele dag om de schapen rennen.